1. kamere
 2. Car Audio & Electronics
 3. Domači glasbeni sistem
 4. Osebni avdio
 5. televizorji
 6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> kamere >> Pripomočki za digitalne kamere

Razblinjeni štirje pogosti miti o fotoaparatih polnega formata

Ena od čudovitih stvari sodobne digitalne fotografije je astronomska stopnja izbire, ki nam je na voljo. Ne glede na to, ali ste profesionalni fotograf, vikend bojevnik ali občasni navdušenec, ki samo rad fotografira svoje otroke, hrano ali stopala – na voljo je na desetine, celo stotine modelov fotoaparatov in možnosti, ki ustrezajo vašemu potrebe. Na voljo so posebne kamere za snemanje ekstremnih športov, podvodne kamere za fotografiranje globoko modrega morja in množica objektivov, ki so na voljo za fotoaparate DSLR in brezzrcalne fotoaparate, ki ustrezajo vsaki situaciji, v kateri se znajdete.

Obstaja tudi nekaj jasnih dejavnikov razlikovanja med temi različnimi možnostmi, zaradi katerih so nekatere kamere bolj primerne za določene situacije. Eno najpogostejših vprašanj, o katerih razpravljajo, je vprašanje polnega formata v primerjavi s fotoaparati s senzorjem za obrezovanje. Da bi razjasnili to posebno vprašanje, bi rad obravnaval štiri pogoste mite o polnem formatu, da bi vam pomagal izbrati fotoaparat, ki ustreza vašim potrebam.

Posneto z 10 let starim senzorjem za obrezovanje Nikon D200 in objektivom 50 mm f/1,8.

Mit št. 1:poln format je boljši od senzorja za obrezovanje

Vidim, da se ta mit ves čas ohranja, zlasti na spletnih forumih, pa tudi pri osebnem pogovoru z ljudmi. Škoda, ker preprosto ni res. full-frame je zagotovo boljši v nekaterih vidikih v primerjavi s kamerami s senzorjem za obrezovanje, vendar je izjava, da so univerzalno boljše, izjemno zavajajoča.

Ena analogija, ki jo tukaj rad uporabljam, je analogija vozil, zlasti tovornjakov. Zver, kot je Ford F-150, je fantastičen in fenomenalno dobro zaokrožen tovornjak, ki je odličen pri vleki, vleki in vseh običajnih težkih opravilih, za katera bi običajno kupili takšno vozilo. Za primerjavo, Toyota Tacoma je manjši tovornjak in ni ravno tako zmogljiv ali zmogljiv, vendar dejansko premaga svojega večjega primerka v nekaterih pogledih, kot so večja poraba goriva, manjši radij obračanja in večja splošna okretnost v bolj urbanem okolju.

Posneto z Nikonom D750 polne velikosti in objektivom 85 mm f/1,8. Kamera s senzorjem za obrezovanje bi delovala, vendar bi moral biti dlje nazaj, da bi dobil to isto kompozicijo, in v sobi preprosto ni bilo dovolj prostora za to.

Drugačen ni nujno boljši

Noben tovornjak objektivno ni boljši; oba sta zelo primerna za posebne potrebe ljudi, ki ju kupijo. Enako velja za kamere, saj kamere polnega formata v mnogih pogledih delujejo zelo dobro. Ampak reči, da so boljši izniči nekatere edinstvene prednosti manjših kamer s senzorjem za obrezovanje.

modeli polnega formata imajo praviloma prednosti, kot so večje zmožnosti visokega ISO, izboljšan dinamični razpon in izboljšana kakovost izdelave. Če so vam te stvari pomembne, bi lahko fotoaparat polnega formata ustrezal vašim potrebam. Vendar imajo manjše in cenejše kamere s senzorjem za obrezovanje tudi nekaj edinstvenih prednosti, kot so:

 • Točke samodejnega ostrenja, ki segajo dlje do robov iskala.
 • Višje hitrosti sinhronizacije zaklopa.
 • Daljši doseg – 200 mm objektiv na fotoaparatu s senzorjem za obrezovanje je v bistvu kot fotografiranje s 300 mm objektivom na fotoaparatu polnega formata.
 • Na splošno cenejši.

Vse to so seveda posplošitve in vedno obstajajo izjeme od pravila. Toda dovolj je reči, da samo zato, ker obstajajo fotoaparati polnega formata, še ne pomeni, da jih morate kupiti.

Posneto s senzorjem za obrezovanje Nikon D7100, 50 mm objektivom in filtrom za bližnji posnetek +10.

Mit št. 2:Snemanje v polnem formatu bo izboljšalo vašo fotografijo

To je mit, ki je tesno povezan z GAS ali Gear Acquisition Syndrome – stanjem, ki muči številne fotografe in pogosto povzroči, da nenehno kupujejo več fotoaparatov, objektivov in dodatkov v upanju, da bodo te stvari pomagale izboljšati njihovo fotografijo. Nabava fotoaparata polnega formata vam bo zagotovo omogočila, da izkoristite edinstvene prednosti, ki jih ponujajo, vendar nikakor ne bo vplivala na dejansko izboljšanje kakovosti vaših fotografij.

Ne glede na to, kateri fotoaparat imate, ne glede na to, ali gre za mobilni telefon, žepni fotoaparat ali DSLR s senzorjem za obrezovanje, je najboljše, kar lahko storite, da postanete boljši fotograf, če se naučite več o fotografiji, ne pa da zapravljate denarja za novo opremo. Pravzaprav lahko vztrajanje pri opremi, ki jo imate, in učenje dela znotraj njenih omejitev močno vpliva na vašo fotografijo in vam v veliki meri pomaga pri izboljšavah.

Posneto z Nikonom D750 polnega formata in 50 mm objektivom, vendar so mi leta učenja o kompoziciji, osvetlitvi in ​​drugih fotografskih principih pomagala narediti ta posnetek.

Če nekoliko razširimo metaforo vozila, nakup dirkalnika Formule 1 ne bo samodejno postal boljši voznik. Vsekakor vam bo omogočil dostop do edinstvenih zmogljivosti tako dobrega avtomobila. Toda preprosto parkiranje dirkalnika F1 na vašem dovozu nikakor ne bo izboljšalo vaše sposobnosti upravljanja motornega vozila. Nekateri fotografi zmotno mislijo, da bo nakup fotoaparata polnega formata izboljšal njihovo fotografijo. Toda v resnici bo vsakodnevno delo z vadbo osnov fotografije, kot so kompozicija, osvetlitev, barva, kontrast itd., vodilo do izboljšav.

Mit št. 3 Polni okvir je predrag za priložnostne fotografe

Če se odločite, da želite investirati v opremo polnega formata, se lahko tolažite z dejstvom, da cena ni več vstopna ovira, kot je bila nekoč. Prvi fotoaparat polnega formata je bil Canon 5D, ki je izšel avgusta 2005 in je stal približno 3500 USD, zaradi česar je bil pregrešno drag za vse, razen za najbolj predane profesionalce in goreče navdušence. Kamere s senzorjem za obrezovanje so bile veliko cenejše, zaradi česar so bile privzeta rešitev za številne fotografe po vsem svetu. Do danes ostajajo popolnoma izvedljiva možnost za skoraj vsako vrsto fotografije.

Ker pa so cene z leti padle, je zdaj veliko bolj izvedljivo kupiti opremo polnega formata v primerjavi s preteklimi časi. Novi fotoaparati polnega formata, kot sta Nikon D610 ali Canon 6D, stanejo približno 1400–1500 USD (v času pisanja tega članka) in jih je pogosto mogoče najti v prodaji, kar je ukradeno v primerjavi s pred nekaj leti. In čeprav lahko dražji modeli, kot sta Canon 1DX Mark II ali Nikon D5, zlahka stanejo toliko kot rabljeni avtomobili, zagotovo ne potrebujete teh vrhunskih modelov, da bi izkoristili številne prednosti fotografiranja v polni velikosti.

Posneto z Nikon D750 polne velikosti in objektivom 70–200 f/2,8. Lahko bi posnel podoben posnetek s fotoaparatom s senzorjem za obrezovanje in drugačno lečo, vendar sem želel predvsem široko zaslonko tega objektiva in nadzor nad globinsko ostrino, ki ga ponuja D750.

Druga prednost minevajočega časa je, da so fotoaparati polnega formata, ki so bili pred nekaj leti vrhunski, zdaj, ko so jih zamenjali novejši modeli, precej cenejši. Razmislite o Canon 5D Mark II, kameri, ki je tako dobra, da je bila uporabljena za snemanje finala sezone televizijske oddaje Hiša leta 2010. Čeprav se ne more kosati z osupljivo visoko zmogljivostjo ISO in drugimi triki svojega novejšega dvojnika, je še vedno fenomenalen fotoaparat in ga je mogoče najti rabljenega na spletu veliko ceneje od bleščečih novih modelov.

Mit št. 4. Vsi resni fotografi bodo sčasoma izbrali polno sliko

Prijatelji in družinski člani me pogosto vprašajo za nasvet, ko gre za nakup fotoaparatov in opreme za fotoaparate, in to je bilo včasih nekoliko negotovo področje zaradi razumevanja, da je resnično fotografi so na koncu vedno kupili fotoaparate polnega formata. Tako je bilo svetovati nekomu, naj kupi fotoaparat s senzorjem za obrezovanje, stopiti na nevarna tla, saj bi ta oseba čez nekaj let lahko spoznala, da je njegova oprema drugorazredni državljan v svetu fotografije in bi bilo bolje, da bi imela polno -model okvirja je bil kupljen od začetka. Na srečo danes, kot je princesa Leia rekla Hanu Solu na koncu Jedijeve vrnitve, "sploh ni tako."

Posneto s senzorjem za obrezovanje Nikon D7100 in objektivom 50 mm f/1,8.

Tehnologija senzorjev v današnjih fotoaparatih je tako dobra, da lahko posnamete profesionalne fotografije, ne glede na to, ali imate polno sliko, senzor za obrezovanje, srednji format, mikro štiri tretjine ali v nekaterih primerih celo samo mobilni telefon. Oprema za kamero ni omejevalni dejavnik, kot je bila nekoč. Medtem ko mnogi profesionalci zagotovo radi fotografirajo v polnem formatu, je vedno več tistih, ki imajo raje funkcije, velikost, priročnost in ceno manjših modelov, zlasti v svetu brezzrcalnih fotoaparatov, kot sta Olympus OM-D EM1 Mark II ali Panasonic GH5 .

Če imate posebne potrebe, ki jih fotoaparat s senzorjem za obrezovanje ne izpolnjuje, bi bilo dobro razmisliti o fotoaparatu polnega formata. Sicer pa je oprema, ki jo imate, verjetno dovolj dobra in bi bilo bolje, če bi svoj denar vložili v objektive, osvetlitev in izobraževanje namesto v novo ohišje fotoaparata.

Posneto z Nikon D750 polne velikosti in objektivom 50 mm f/1,8. Zakaj ravno ta postavitev? Iskreno povedano, všeč mi je, kako se ta kamera počuti v mojih rokah, in z veseljem jo uporabljam.

Zaključek

O tem bi rad slišal vaše mnenje, skupnost DPS. S kakšno opremo za kamero snemate in ali obstaja kakšen način, ki se vam zdi omejujoč? Ali fotografirate s polnim formatom in če da, kaj vam je na njem všeč? Ali ste zadovoljni z uporabo kamer s senzorjem za obrezovanje?

Za zapisnik, osebno uporabljam fotoaparate s senzorjem za obrezovanje in fotoaparate polnega formata in imam za oba posebne namene. Vedno pa je zanimivo slišati druge fotografe o takšnih temah. Pustite svoje misli v spodnjih komentarjih.


 1. Kako napajati varnostno kamero CCTV PoE s stikalom PoE
 2. Razlika med HDC- SD10 in HDC- TM15K
 3. Kako posneti videoposnetek RAW s fotoaparati Canon
 4. AF Nikkor 35 - 105mm Lens : Specifikacije
 5. DIY diaprojektor
 6. Kako odpraviti težave Sony DCR- DVD203 Handycam lahko
 7. 5 razlogov za uporabo teleobjektiva za fotografiranje pokrajine