1. kamere
  2. Car Audio & Electronics
  3. Domači glasbeni sistem
  4. Osebni avdio
  5. televizorji
  6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> Pametni dom >> Pametno življenje

Kako preverim temperaturo računalnika?

Obstajata dva načina za obveščanje o delovni temperaturi vašega računalnika:računalniški vmesnik BIOS in programska oprema drugih proizvajalcev. Preprečevanje pregrevanja računalnika je bistvenega pomena za ohranjanje daljše življenjske dobe vaše strojne opreme in za preprečevanje poslabšanja zmogljivosti. To še posebej velja za overclockane računalnike, ki delujejo močneje in proizvajajo več toplote kot računalniki, ki delujejo po specifikacijah proizvajalca.

Vmesnik BIOS-a

Primarni način za ogled delovne temperature vašega računalnika je prek vmesnika BIOS, osnovnega sistema, ki naloži Windows med zagonskim zaporedjem vašega računalnika. BIOS je na splošno dostopen le med zagonskim zaporedjem računalnika in do njega dostopate z določenim pritiskom na tipko, preden se Windows začne nalagati. Tipko, ki jo pritisnete, je odvisno predvsem od tega, katero podjetje je izdelalo vaš računalnik - ni standardne izbire, ki bi si jo delili proizvajalci. F1 in F2 tipke so običajne izbire, kot tudi Esc tipko in kombinacijo Ctrl-Alt-Esc ali Ctrl-Alt-Del . Ko ste v BIOS-u, poiščite možnost z oznako PC Health , Monitor ali kaj podobnega. Ta meni mora vsebovati informacije o trenutni temperaturi vašega CPE-ja in potencialno o temperaturi druge nameščene strojne opreme.

Nasvet

Ker se BIOS zelo razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, so tukaj ponujene smernice nujno bolj splošne kot specifične. Vse možnosti niso popolnoma enake v vseh računalnikih. Poleg tega vsi vmesniki BIOS-a ne prikazujejo delovne temperature računalnika.

Uporaba programske opreme tretjih oseb

Več orodij tretjih oseb olajša spremljanje notranje temperature vašega računalnika in njegovih posameznih komponent, saj informacije prikažejo v sistemu Windows namesto v BIOS-u. Open Hardware Monitor, Core Temp in SpeedFan so brezplačne aplikacije za spremljanje temperature in delovanja.

Vsak program predstavi podatke nekoliko drugače.

Odprite nadzor strojne opreme

Odprti monitor strojne opreme prikazuje nekatere druge komponente strojne opreme, povezane z vašim računalnikom, trenutno hitrost vodila CPE in obremenitev CPE ter druge informacije poleg informacij o temperaturi.

Temperatura jedra

Core Temp ponuja podrobnejše informacije o vašem CPE, vključno z njegovo trenutno obremenitvijo, številom niti in jeder ter vrsto procesorja.

SpeedFan

SpeedFan vsebuje dodatna orodja za merjenje takta in nadzor hitrosti CPE-ja ter spremlja uporabo CPE-ja, ko je odprt.

Nasvet

Računalnik ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi in občasno očistite vse odprtine s krpo iz mikrovlaken. Med uporabo računalnika naj bo prostor hladen, še posebej, ko opravljate intenzivna opravila. Občasno odprite ohišje, da očistite morebitni prah, ki je morda prišel v notranjost, vendar to storite previdno. Vse odprtine naj bodo ves čas odblokirane, da omogočite največji pretok zraka.


  1. Kako preverim, ali ima moj računalnik omogočen Wi-Fi?
  2. Kako priti do BIOS-a v računalniku Dell
  3. Kako znova zagnati računalnik
  4. Kako nadgraditi BIOS brez OS
  5. Kako preveriti delovanje računalnika