1. kamere
  2. Car Audio & Electronics
  3. Domači glasbeni sistem
  4. Osebni avdio
  5. televizorji
  6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> kamere >> videokamere

Barva neba

Vsi vemo, da je nebo podnevi modro. Vemo, da so oblaki beli (ali sivi). In vemo, da se lahko nebo ponoči obarva v različne odtenke rumene in oranžne barve. Toda zakaj?

Ko fotografirate na prostem, je nebo tako velik del vaših slik, da se splača malo razumeti, kaj se dogaja. Zato bomo v tem članku govorili o tem, zakaj se te barve prikažejo – in zakaj se druge ne.

Vendar ne skrbite, to bom čim bolj poenostavil. Navsezadnje smo fotografi, ne znanstveniki.

Zakaj je nebo modro?

Glavna stvar, ki jo je treba razumeti, je naslednja:barvo, ki jo vidimo na nebu, povzroča svetloba, ki jo odbija zemeljska atmosfera. Če Zemlja ne bi imela atmosfere, bi svetloba potovala naravnost na Zemljo. Še vedno bi lahko videli stvari okoli sebe (dokler bi lahko videli sonce), vendar bi bilo nebo samo črno.

Svetloba prihaja od sonca v različnih valovnih dolžinah, ki ustrezajo različnim barvam. Najdaljše valovne dolžine vidne svetlobe so rdečkaste, najkrajše pa modrikaste. Krajše valovne dolžine (modre) so bolj dovzetne za odbijanje v ozračju.

Ko svetloba vstopi v ozračje, začne trkati z različnimi delci, dušikom, kisikom itd. Dolge (rdečkaste) valovne dolžine se samo nadaljujejo v ravni črti proti zemlji. So dovolj veliki, da se brez motenj borijo skozi molekule zraka. Po drugi strani pa se majhne (modrikaste) valovne dolžine odbijajo.

Torej, tukaj je tisto, kar bi morali razumeti:na nebu ni ničesar, kar bi bilo modro. To, kar vidite, je modri del sončne svetlobe, ki ga molekule v zemeljski atmosferi odvrnejo od poti do zemlje. Ker je odklonjen, ga vidite več na nebu.

Ste že kdaj opazili, da ko fotografirate široko pokrajino s slikovitega razgleda, se stvari v daljavi obarvajo modrikasto? Če ne, se vrnite in si oglejte nekaj svojih starih slik in nedvomno jih boste videli. Vzrok tega pojava je enak:med vami in tem oddaljenim obzorjem je veliko odklonjene modre svetlobe.

Zakaj so oblaki beli?

Ta isti pojav sipanja tudi pojasnjuje, zakaj so oblaki beli. Ne pozabite, da se svetloba kratke valovne dolžine (modrikasta) običajno odbija na poti do zemlje, medtem ko svetloba dolge valovne dolžine (rdeča) prehaja skozi te iste molekule, ker je večja. Zato vidimo modrino na nebu. Toda zdaj, ko te svetlobne valovne dolžine zaidejo v oblake, zadenejo večje molekule, tako da se nobena od valovnih dolžin ne more boriti. Torej so zdaj vse svetlobne valovne dolžine enakomerno razpršene.

Z drugimi besedami, barvnega odtenka ni, ker v sončni svetlobi vidimo celoten obseg valovnih dolžin. Ko zmešate vse te valovne dolžine skupaj, vidimo belo svetlobo. Brez oblaka vidite nekatere valovne dolžine bolj kot druge, rezultat pa je modra. Toda zdaj z oblakom na sliki vidite svetlobo enako razpršeno, tako da vidite vse enako. Rezultat je bel.

Ta isti pojav pojasnjuje tudi, zakaj je v meglenem dnevu vse na vaši sliki videti belo in sprano. V meglenem dnevu sončna svetloba pada na molekule vode v zraku. Te molekule vode so večje od vseh valovnih dolžin svetlobe, zato so vse valovne dolžine razpršene. Ko vidite vse valovne lente enako, je rezultat bel. Tako je meglica na vaših fotografijah videti kot bela ali izprana barva.

Zakaj je nebo ob sončnem zahodu rdeče/oranžno?

Ko ob sončnem zahodu pogledamo proti soncu, vidimo rdeče in oranžne barve. Zakaj? Kaj se je zgodilo z vsemi modrimi?

Ob sončnem vzhodu in zahodu mora svetloba potovati veliko dlje skozi zemeljsko atmosfero, da vas doseže. Sredi dneva potuje svetloba skozi približno 11 milj atmosfere, ob sončnem zahodu pa svetloba potuje skozi 235 milj atmosfere. Dolgovalovna (rdečkasta) svetloba še vedno prehaja skozi ozračje, kratka (modrikasta) svetloba pa se še vedno odbija. Le da se zdaj odbije približno 20-krat toliko. Med tem potovanjem se velik del modre svetlobe razprši ven in stran od vidnega polja. Tako zdaj vidimo veliko več rdečih in rumenih.

Izid za vašo fotografijo

Mnogi od nas smo fotografi »naravne svetlobe«. To pomeni, da ne prinašamo svojih svetlobnih virov, ampak svetlobo vzamemo takšno, kot jo najdemo. Ker je temu tako, se splača razumeti, zakaj svetloba deluje tako, kot se. Pomagal vam bo razumeti modrikast odtenek, ki ga dobite na številnih slikah, posnetih čez dan, in ga morda preprečiti. Prav tako bi vam moralo dati malo dodatne pomoči pri odločanju o lokacijah za fotografiranje, saj si boste lahko bolje predstavljali, kako bo videti končna slika.


  1. Pomen lučk na BlackBerry
  2. Svetlobni Puščanje iniPhone
  3. Funkcije Laser Lights
  4. Načeli Konfokalna Mikroskop
  5. Uporaba LM Mikroskop