1. kamere
 2. Car Audio & Electronics
 3. Domači glasbeni sistem
 4. Osebni avdio
 5. televizorji
 6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> Car Audio & Electronics >> Avtomobilski zvočniki in Nizkotonci

Kako ugotoviti, ali je zvočnik vašega avtomobila pregorel?

Če ste navdušenec nad avtomobilskim zvokom, se zavedate, kako pomembno je imeti kakovostne zvočnike. Toda kaj se zgodi, ko vaši zvočniki začnejo zveneti slabo?

Kako lahko ugotovite, ali jih je treba samo prilagoditi ali pa so dejansko pregoreli? Ugotovimo.

Najenostavneje je poslušati zvočnike. Če zvenijo pokajoče ali popačeno, je verjetno, da so poškodovani. Drug način je, da pogledate storže in če so vidno poškodovani ali raztrgani, je to znak, da jih je prepihalo. Nazadnje izmerite upor zvočnikov in če je izmerjen kot neskončen, so zvočniki pregoreli.

V spodnjem članku boste našli več informacij o pregorelih avtomobilskih zvočnikih in o tem, kako jih zaščititi pred to težavo.

Kako zveni pregorel avtomobilski zvočnik?

Popačeni zvoki so eden najpogostejših znakov pregorelega zvočnika. To je zato, ker fizična poškodba preprečuje, da bi se zvočnik premikal, kot bi se moral. Posledično zvok ni več jasen; namesto tega boste slišali veliko prasketanja ali pokanja.

V nekaterih primerih lahko zvočnik celo oddaja visoko cvileče zvoke. To lahko povzroči več stvari, vendar je običajno posledica slabe povezave ali ohlapne žice.

Če vaš zvočnik oddaja katerega od teh zvokov, je verjetno pregorel in ga je treba zamenjati.

Spodaj so tipični simptomi pregorelih avtomobilskih zvočnikov:

 • Oddajajo popačene zvoke, zlasti pri višjih glasnostih.
 • Glasba je pomešana s prasketajočim ali pokajočim zvokom.
 • Morda ne boste slišali celotnega obsega zvokov. Na primer, nizki toni so izginili.
 • Tubnica zvočnika se ne odziva na signal iz ojačevalnika in se ne premika.

Kot lahko vidite, obstaja več točk, ki jih je treba upoštevati, in če doživite katero od njih, je vredno sumljivega voznika odstraniti iz avtomobila in ga ustrezno pregledati.

Zakaj avtomobilski zvočniki pihajo?

Najpogostejši vzrok za pihanje zvočnikov je toplotna ali mehanska okvara.

1. Za zvočnike so najbolj nevarne toplotne poškodbe, saj se lahko pri premočnem napajanju zvočnika njegova zvočna tuljava pregreje, posledično pa se lahko tanka žica zaradi visoke temperature stopi ali zgori.

Ko so zvočne tuljave trajno poškodovane, slabi zvočniki popolnoma prenehajo delovati . Na žalost te škode v mnogih primerih ne morete popraviti ali pa so stroški popravila visoki, tudi če je to mogoče.

Druga vrsta poškodbe zvočnika zaradi prekomerne toplote je taljenje občutljive gume ali lepila, ki povezuje membrano zvočnika z vzmetenjem.

Posledično se stožec loči od vzmetenja. Če se to zgodi, bo delno pregorel zvočnik prenehal predvajati in vse, kar bomo slišali, so poke, ki izvirajo iz ohlapne zvočne tuljave z vzmetenjem, ki udarja ob stožec. Če tega ne opazite, lahko povzroči trajno poškodovano glasovno tuljavo.

2. Mehanske poškodbe, ki povzročijo pihanje zvočnika, so predvsem poškodovane stožce ali uničene lepilne povezave bodisi z vzmetenjem zvočnika bodisi z obročem, ki ga obkroža.

Mehanske poškodbe povzročajo daljši gibi zvočne tuljave znotraj magneta.

Glasovna tuljava, ki se premakne preveč navzgor in navzdol, prisili stožec in druge dele zvočnika v preobremenitev, posledično pa se zlomi najšibkejši material.

Tvegano je tudi postaviti zvočnike v prevelike škatle ali še huje, pustiti jih igrati na prostem. To pravilo izključuje nizkotonske zvočnike s prostim zrakom, ki so redki in niso tako občutljivi na obsežne stožčaste vibracije kot tipični zvočniki polnega razpona ali koaksialni zvočniki.

Poškodbe stožca je enostavno prepoznati med vizualnim pregledom celotnega zvočnika. Če natančno pogledate površine, boste opazili celo majhne razpoke na sklopu stožca zvočnika.

Ne glede na okvaro pa bodite pozorni na pravilno namestitev celotnega avtomobilskega avdio sistema.

Omembe vredne so ustrezne prilagoditve filtra in kretnic, ki ustrezajo moči ojačevalnika in zvočnikom.

Ali lahko poškodujete zvočnike, če jih predvajate preglasno?

Čeprav lahko previsoka glasnost v avtu in dolgotrajno poslušanje glasne glasbe neposredno povzročita preziranje zvočnika, jih pogosteje prizadenejo mehanske in električne poškodbe.

Ne pozabite, da je nastavitev previsoke glasnosti, ko je zvočnik oslabljen, samo sprožilec, da ga prezrte.

Kot vsak drug inženirski izdelek so tudi najboljši zvočniki lahko pokvarjeni, tudi če so popolnoma novi kos proizvajalca. Imajo lahko na primer šibko lepljenje stožca z okolico in vzmetenjem ali pa se njihove zvočne tuljave ne poravnajo z magnetom.

V takšnih primerih visoka glasnost pospeši škodljivi proces in zgodi se, da tudi povsem novi zvočniki zapihajo v delčku sekunde.

Vendar, če so v dobrem stanju in je celoten avtomobilski avdio sistem zasnovan in nameščen pravilno, glasnost kot edini dejavnik ne bo povzročila nobene škode.

Ali je avtomobilske zvočnike bolje preglasiti ali premalo?

Premočnost je na splošnomanj nevarna za avtomobilske zvočnike kot prenizka moč iz šibkega ojačevalnika ali glavne enote.

Vsak zvočnik je zasnovan tako, da deluje s specifično in stabilno močjo RMS, vendar številni proizvajalci določajo obseg zvočnikov RMS, ki naj se napajajo, na primer od 20 W do 80 W.

Takšna raznolikost je le pokazatelj priporočenega ojačevalnika. Vendar je najboljša praksa, da imate ojačevalnik, ki presega RMS zvočnikov za do 50 %.

Na primer, če imate zvočnike s 75 W RMS, bi moral imeti ojačevalnik idealno približno 100 do 110 W RMS na kanal, kar jim omogoča, da izkoristijo svoj polni potencial.

Z večjo močjo bodo zvočniki predvajali gladko in brez popačenja visokih frekvenc, kar je natanko tisto, kar iščemo v nadgrajenem avtomobilskem avdio sistemu.

Če uporabljate ojačevalnik, ki je premočan za naš 75 W zvočnik, na primer 150 W ali več, in mu ne zmanjšate moči na gumbu za ojačenje, lahko pregreje zvočno tuljavo, kar povzroči trajno poškodbo.

Ta scenarij je možen le, če ojačevalnik močno preglasi zvočnike med predvajanjem pri polni glasnosti.

Glasovna tuljava se lahko poškoduje zaradi visoke temperature in tudi če ne gori, lahko povzroči taljenje drugih komponent zvočnika, na primer lepila ali gumijastega spoja z vzmetenjem.

V največji nevarnosti so globokotonci, vgrajeni v zaprte škatle, brez naravnega zračnega toka za hlajenje zvočnika, kjer temperature hitro naraščajo.

Po drugi strani pa, če zvočnik napajate s šibkim ojačevalcem ali še huje, z radiem, obstaja večja verjetnost, da bodo zvočniki pihali, kot iz močnejšega ojačevalca.

Zvočniki, ki niso dovolj močni, igrajo tiho, za glasnejšo glasbo pa je edini način, da povečate glasnost.

Glasba takrat postane glasnejša in morda smo srečni. Zvoki pa so popačeni, ker ojačevalec ne more proizvesti dovolj moči za zahtevne avtomobilske zvočnike. Posledično se frekvenčni odziv zmanjša, zvoki se začnejo utišati in začnete slišati pokanje.

V tem trenutku slišite slabo kakovost zvoka, kar se tako pogosto dogaja, in če te znake ignorirate in nadaljujete s poslušanjem preglasne glasbe, bo zvočnik počil.

Še huje je, če šibek ojačevalnik ne more ustvariti moči za celotne zvočne valove in jih začne rezati.

Ta učinek je znan kot izrezovanje in je smrtonosen za ojačevalnik. Če je ojačevalnik opremljen z zaščitnim vezjem, se bo izklopil.

V najslabšem primeru pa zvočnik razleti na koščke zaradi nenadnega, močnega in nestabilnega električnega odziva.

V preteklih letih sem videl veliko avtomobilskih avdio sistemov, sestavljenih iz naključno izbranih zvočnikov, za katere je bil pomotoma izbran ojačevalnik.

Vredno je biti pozoren na to, kako močni so zvočniki in kako močan je ojačevalec. V nasprotnem primeru se lahko zvočniki v takih sistemih prej ali slej uničijo.

Kako preprečiti pihanje avtomobilskih zvočnikov?

Popravilo ali zamenjava Pregoreli zvočniki je lahko ne le drago, ampak bo povzročilo tudi nepotrebno delo . Zato se je bolje izogniti izgorevanju zvočnikov, kot pa jih zamenjati.

Znižanje glasnosti je najpogostejše priporočilo za zmanjšanje verjetnosti, da bo zvočnik pihal.

Vendar, kot sem že omenil, sama glasnost ne bo uničila zvočnika. Kljub temu neprekinjeno predvajanje pri 100 % ne bo pripomoglo k življenjski dobi zvočnikov.

Če imamo radi glasno glasbo, lahko glasnost nastavimo zelo visoko, vendar ne na največjo. Ne bo bistvene razlike, če igramo na 90 % glasnosti ali -6 dB pod najvišjo vrednostjo.

Tako boste še vedno lahko uživali v glasbi, vendar veliko dlje. No, ne vozite svojega avta na max. RPM bodisi.

Bistveno je uskladiti moč zvočnikov z ojačevalnikom. Zato mora imeti ojačevalnik RMS na kanal, ki se vsaj ujema z RMS zvočnika. Vendar, kot že omenjeno, je priporočljiva uporaba močnejšega ojačevalca, do 50% več kot zvočniki.

Druga točka je povezana s kretnicami ali filtri v ojačevalniku.

Pri uporabi križanj je prvi korak, da njihovo frekvenco nastavite nekoliko višje od priporočil proizvajalca.

Na primer, če je zvočnik zasnovan za delovanje od 60 Hz, nastavite crossover na 70-80 Hz. Ne boste izgubili veliko spodnjih zvokov, vendar bodo imeli zvočniki daljšo življenjsko dobo.

Zaključek

Najboljši način, da se izognete prepihovanju zvočnikov, je uporaba kakovostnega in dobro usklajenega ojačevalnika. Če se osredotočite na ta dva dejavnika, boste znatno zmanjšali verjetnost poškodbe zvočnikov.

Bistveno je tudi, da sistema ne preganjamo do njegovih meja z ves čas predvajanjem na največji glasnosti, dobra ideja pa je tudi uporaba kretnic za zaščito naših zvočnikov.


 1. Kako popraviti pihano ali izkrivljena Avtozvočniki
 2. Kako namestiti Sedem Avtozvočniki
 3. Kako Wire Deck zvočnikov v avtu
 4. Kako popraviti pihano Avtozvočniki
 5. Kako Dodaj Avtozvočniki