1. kamere
 2. Car Audio & Electronics
 3. Domači glasbeni sistem
 4. Osebni avdio
 5. televizorji
 6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> kamere >> Pripomočki za digitalne kamere

Pregled objektiva Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD

Različica Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD, preizkušena v tem pregledu, je bila za nastavke za DSLR Canon in je združljiva tako z ohišji senzorjev za obrezovanje kot tudi s senzorji polne velikosti. Objektiv je združljiv tudi z ohišji Nikon in Sony.

Na Canonovem ohišju fotoaparata s crop faktorjem leča zagotavlja ekvivalent vidnega polja 240–960 mm. Objektiv ima poleg običajnega premaza BBAR (širokopasovnega protiodseva) premaz leč s hitrim, tihim ostrenjem, kompenzacijo tresljajev in eBAND (razširjena pasovna širina in kotna odvisnost). Ti premazi so zasnovani tako, da zmanjšajo bleščanje in podvojene slike ter povečajo kontrast. Objektiv ima konstrukcijo, zatesnjeno proti vlagi, in ima 20 lečnih elementov v 13 skupinah, vključno s tremi elementi z nizko disperzijo (LD) in zaslonko zaslonke z devetimi zaobljenimi lopaticami zaslonke.

Kaj je v škatli

Objektiv, veliko sončno zaslonko, odstranljiv nastavek za stojalo in veliko zložljivo vodilo ali priročnik.

Specifikacije testiranega objektiva

 • Goriščna razdalja (polni okvir):150–600 mm
 • Največja zaslonka:f/5,0–6,3 Najmanj:f/32,0–40,0
 • Vrsta nastavka za fotoaparat:format Canon EF
 • Združljivost:35 mm film/digitalni senzor polnega formata, Canon (APS-C), Canon (APS-H)
 • Zorni kot:16° ​​25′ – 4° 8′
 • Najmanjša razdalja ostrenja 8,86 ft (2,7 m)
 • Največje razmerje reprodukcije:1:5
 • Elementi/skupine leč 20/13
 • Lamele diafragme:9
 • Navoj filtra spredaj:95 mm
 • Mere (DxL):4,16 x 10,15 in (105,6 x 257,8 mm)
 • Teža:4,30 lb. (1,95 kg)

Upravljanje in funkcije

To je dokaj velik objektiv v primerjavi z objektivom Canon 100-400 f/4-5.6 push-pull serije L in tehta 4,3 funta v primerjavi s Canonom 100-400 pri 3,2 funta. Tamron je za ohišje objektiva uporabil visoko kakovostno plastiko, da bi zmanjšal težo. Če bi bil ta objektiv narejen kot popolnoma kovinska konstrukcija, bi bil veliko težji in ne bi bil tako dobro uravnotežen.

Objektiv se razširi na 600 mm

Objektiv je bil preizkušen s Canonom 5D Mk III in Canonom 7D. Med držanjem v roki se mi je zdel objektiv dokaj dobro uravnotežen. Med dolgotrajnim fotografiranjem je res nekoliko naporno, zato je priporočljivo stojalo z manjšo glavo stojala v obliki gimbala.

Vklopi tulec objektiva

Objektiv je opremljen z nastavkom za stativ in ovratnikom objektiva z nogo. Za vsa testiranja na stativu je bila nameščena plošča z dolgimi lečami Arca Swiss.

Objektiv ima tri stikala; vsak je dvopozicijsko stikalo, ki je poravnano nameščeno na tulec leče. Stikala imajo pozitiven klik in zvočno povratno informacijo ob uporabi. Stikala so za:samodejno ostrenje/ročno ostrenje, vklop ali izklop kompenzacije tresljajev in omejitev ostrenja. Na voljo je tudi zaklep objektiva pri 150 mm.

Lens Zoom Creep

Ohišje objektiva je nagnjeno k polzenju zooma v daljšem časovnem obdobju, ko je postavljeno pod ostrim kotom navzdol. Obstaja tudi nekaj lezenja povečave, ko je usmerjen naravnost navzgor. Večji kot je večji je lezenje. Če iztegnete kazalec in primete ohišje objektiva tik za obročem za povečavo, preprečite kakršno koli lezenje, ko objektiv držite v roki. Tamron je zagotovil zaklep ohišja objektiva, ki bo zadržal objektiv zaklenjen v položaju goriščne razdalje 150 mm. To je dobro med transportom, vendar bi moral Tamron razmisliti o možnosti zaklepanja leče na vseh glavnih položajih goriščne razdalje.

Ostrenje

Samodejno ostrenje je hitro in dokaj natančno. Objektiv uporablja motor za ostrenje USD (Ultrasonic Silent Drive). Ohišje objektiva ima dvostopenjsko stikalo za omejevanje ostrenja s polnim in 15-metrskim (49,2 čevljev) do neskončno omejenim razponom. To je zelo dobra funkcija, ki preprečuje, da bi objektiv lovil skozi celotno območje ostrenja, zlasti ko je subjekt oddaljen več kot 15 metrov.

Ročno ostrenje je smiselno, saj je obroč za ostrenje primočen in zelo gladek. Položaj obroča za ročno ostrenje bi lahko izboljšali, saj je na poti ovratnik objektiva. Za ročno uporabo je bolje, da ovratnik zavrtite za 180 stopinj ali ga v celoti odstranite. Ročne nastavitve ostrenja lahko izvedete v načinih samodejnega ali ročnega ostrenja, saj je v celoti podprt polni ročni način. Najmanjša razdalja ostrenja je 8,9 čevljev/2,7 metra in zagotavlja povečavo 1:5. Okno za ostrenje zagotavlja razdalje v metrih in čevljih od najmanjše razdalje ostrenja do neskončnosti.

Sprednji profil filtra je 95 mm in sprednji element se med ostrenjem ne vrti. To je dobrodošla funkcija, zlasti za uporabo polarizacijskih in razdeljenih/graduiranih ND filtrov.

TESTI

Orodje za umerjanje mikro fokusa

Nastavil sem objektiv, da preizkusim natančnost samodejnega ostrenja. Z uporabo LensAlign Mk II so bile opravljene mikro nastavitve ostrenja na 150 mm in 600 mm. Pri 150 mm prilagoditev ni bila potrebna, pri 600 mm pa je bil potreben -5 za popravek ostrenja nazaj.

Motorček Ultrasonic Silent Drive (USM) v objektivu je pri ostrenju zelo tih, hitrost pa je primerljiva z objektivom Canon 100–400 mm f/4.05.6 IS L. Pri 600 mm se leča najprej umakne na najbližjo razdaljo ostrenja, preden se razširi na ostrenje oddaljenega motiva. Na splošno ne vpliva na hitrost ostrenja, saj ta pojav nadzira ohišje fotoaparata. Ta težava je bila pogosta pri uporabi obeh ohišij fotoaparatov.

Ročno ostrenje

Kot sem že omenil, je obroč za ročno ostrenje po mojem mnenju v nerodnem položaju. Skupna rotacija je 120 stopinj in je zelo obvladljiva pri krajših goriščnih razdaljah, vendar ni tako dobro uglašena pri goriščnih razdaljah, večjih od 450 mm, in zdi se, da ima ostrenje rahel bočni premik.

Ko je predmet izostren, spreminjanje goriščne razdalje ne ohranja izostritve. Ponovno ostrenje je potrebno za kakršno koli spremembo goriščne razdalje.

Samodejno ostrenje

Objektiv je bil preizkušen z najbolj natančno sredinsko točko ostrenja na Canonu 5D MarkIII in skupino za pomoč pri ostrenju.

Pri obeh telesih sta se metodi ostrenja »One Shot« (AF-S pri Nikonu) in »AI Servo« (AF-A pri Nikonu) dobro obnesli pri goriščnih razdaljah od 150 mm do 400 mm. Pri 500 mm do 600 mm objektiv ni dobro sledil v načinu AI Servo zaradi velike povečave, vendar je bil v redu v načinu One Shot (AF-S). Objektiv je bil nestalen in če je opustil zaklep izostritve na motivu, se je redkokdaj znova zaklenil. Ponovno ostrenje je bil edini način za ponovno sledenje premikajočemu se predmetu. Izguba sledenja je bolj očitna pri subjektih, ki se približujejo objektivu, in manj problematična pri motivih, ki se premikajo levo proti desni ali obratno.

Kompenzacija vibracij

Splošna zmogljivost stabilizacije slike je bila zelo dobra. Pri goriščnih razdaljah od 150 do 500 leča ohranja stabilnost 2 do 3 stopnje pod ročno smernico hitrosti zaklopa 1/goriščno razdaljo kot najmanjšo hitrost zaklopa. Roko držimo pri ISO 200, medtem ko gledamo skozi iskalo, opazimo premik slike, ko se vključijo motorji VC (IS).

Tukaj je nekaj slik polne lune (obrezane in prilagojene na enako velikost okvirja). Uporabljene nastavitve so bile:ISO 250, f/6,3, pri 1/400 sekunde, pri goriščnih razdaljah 600 mm, 500 mm, 400 mm in 300 mm. VC (IS) deluje zelo dobro in je užitek uporabljati.

Goriščna razdalja 300 mm

Goriščna razdalja 400 mm

Goriščna razdalja 500 mm – vidne so nekatere kromatične aberacije

Goriščna razdalja 600 mm – vidne so nekatere kromatične aberacije in rahel padec ostrine

Rezultati testa

Vsa testiranja v nadzorovanem okolju so bila opravljena v studiu s stalnimi lučmi in testno tabelo, kot je prikazano spodaj.

Sladke točke

f/8.0 od 150-250 mm:pri 300 mm pride do izgube ostrine tako v sredini kot tudi na robovih. Pri 400–600 mm je središče ostro z nekaj padca proti robom.

Med preizkusi je bilo ugotovljeno, da je f/11 dobra zaslonka od 300 do 600 mm. Pri 600 mm je padec roba izrazit, vendar je tudi to dejavnik kromatske aberacije. Pri najširši zaslonki v območju 150–300 mm ima objektiv boljšo splošno ostrino od 200–300 mm kot pri 150–200 mm.

Nastavitve zaslonke od f/8 do f/11 zagotavljajo najboljšo zmogljivost v celotnem kadru na tipalu polnega formata. F/5,6 do f/6,3 so dobre v sredini. Pri fotoaparatu s faktorjem obrezovanja, kot je 7D, je ostrina robov sprejemljiva v območju f/6,3 do f/8,0 pri goriščnih razdaljah 300 mm in več, medtem ko je f/5,6 do f/6,3 sprejemljiva pri goriščnih razdaljah 300 mm in manj.

Pincushion Distortion

V celotnem razponu goriščne razdalje tega objektiva je prisotno rahlo blazinasto popačenje. To popačenje pa je minimalno in ga je zelo enostavno popraviti s korekcijo leč v Adobe Camera Raw ali Lightroom.

Upadanje osvetlitve robov

Za ta test je bilo opravljeno samo vizualno testiranje. Objektiv zelo dobro prenaša padajočo svetlobo. Najbolj opazen je pri f/22, vendar ne predstavlja težav pri f/20. Na ohišju 7D so bili okvirji, posneti pri f/22, sprejemljivi brez uporabljenega obrezovanja. f/20 je zelo varna zaslonka za največjo »globinsko ostrino« in najmanjši rob.

Kromatska aberacija

Obrobe so pri zaslonkah od f/16 do f/22 pri goriščnih razdaljah 400–600 mm. Postopoma postaja izrazitejša, ko se goriščna razdalja povečuje, vendar je treba upoštevati, da čeprav obstaja kromatska aberacija, ni slaba v primerjavi z drugimi objektivi v tem razredu in bi jo lahko imeli za nizko.

Kromatska aberacija pri 300 mm

Kromatska aberacija pri 400 mm

Kromatska aberacija pri 500 mm

Kromatska aberacija pri 600 mm

Prednosti in slabosti

Prednosti

 • Odlična vrednost za ceno
 • Zelo dobra kakovost izdelave
 • Dobro dušeno ostrenje
 • Ostrina središča v celotnem obsegu
 • Zelo tiho delovanje
 • Zelo dobra kompenzacija tresljajev (stabilizacija slike)
 • Nizko popačenje in kromatska aberacija

Slabosti

 • Položaj in smer vrtenja obroča za fokusiranje
 • Premik slike, ko se vključi VC (IS)
 • Padec ostrine robov pri 600 mm na ohišju polnega okvirja
 • Hitrost ostrenja se je zmanjšala pri daljših goriščnih razdaljah

Zaključek

Iz tega seznama slabosti in nekaterih kritik bi lahko sklepali, da Tamron 150–600 mm ni izjemen, vendar bi bilo to zelo napačno. Popolnih objektivov je zelo malo in težave je treba obravnavati glede na njihov pomen za vrsto fotografa, ki bo uporabljal ta objektiv, in vrsto fotografije, ki jo z njim dela. Ta objektiv je odličen in cenovno ni mogoče premagati. Ob pravilni uporabi in ob upoštevanju njegovih majhnih omejitev bo ta objektiv zagotovil odlične slike in je zelo priporočljiv objektiv. Je idealen objektiv za naravo in športne fotografe, ki ga lahko držijo v roki.

Pridobite ceno za Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD na Amazonu.

Vzorci slik

Canon 7D na stojalu, pri 600 mm, ISO 250, f/9, 1/640. Kot posnet.

Slika zgoraj, obrezana, da zapolni okvir.

Ista slika, obrezana za prikaz podrobnosti glave – velikost izreza 280 x 187 slikovnih pik, nato povečana na 600 slikovnih pik (večja kot 200-odstotna povečava)

Canon 7D, pri 500 mm, ročni, ISO 2000, f/6.3, 1/125th

Canon 7D, pri 450 mm, ročni, ISO 250, f/6,3, 1/1000th

Canon 7D, pri 600 mm, na stojalu, ISO 250, f/6.3, 1/200th

Slika zgoraj, obrezana, da zapolni okvir.

Canon 7D, pri 600 mm, ročni, ISO 250, f/6,3, 1/800th

Tamron je objavil nedavno sporočilo za javnost – TAMRON JE PREJEL NAGRADO TIPA 2014 ZA SP 150-600MM F/5-6.3 DI VC USD (MODEL A011) »NAJBOLJŠI OBJEKTIV DSLR EXPERT« Te nagrade vsako leto podeli Technical Image Press Association (TIPA) najboljšim foto in slikovnim izdelkom.

SummaryReviewer Shiv VermaReview Datum Ocenjen izdelek Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD Objektiv Ocena avtorja 4,5
 1. Kaj pomeniFlash na fotoaparat Ali
 2. Kako nareditisliko , manjših od 5 MB
 3. Specifikacij Sony BCG - 34HUE4
 4. Pregled izdelka:Lightscoop
 5. Pregled in terenski preizkus novega torbice SpiderLight
 6. Kako odpraviti težave A345 Digitalni fotoaparat Fuji
 7. Različne stopnje Orange Lens Filtri