1. kamere
 2. Car Audio & Electronics
 3. Domači glasbeni sistem
 4. Osebni avdio
 5. televizorji
 6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> kamere >> videokamere

Kdaj uporabiti leče APS-C namesto leč polnega formata

V svetu fotografije potekajo razprave o prednostih, slabostih in o tem, kdaj natančno je najbolje uporabiti objektive APS-C namesto objektivov polnega formata. Ko izbirate nov objektiv za svoj fotoaparat, lahko odločitev med objektivom APS-C ali objektivom polnega formata pomembno vpliva na slike, ki jih ustvarite.

Razumevanje razlik med obema vrstama objektivov vam bo pomagalo izbrati pravega za vas in vaš tip fotografije.

Medtem ko fotoaparate polnega formata najpogosteje uporabljajo profesionalni fotografi in so znani po svojih visokokakovostnih slikah, objektivi APS-C niso za povohati. Manjši senzor, ki ga najdemo v ohišjih fotoaparatov APS-C, pomeni, da so lahko fotoaparat in objektivi manjši, kompaktnejši in lažji – bonus za stile fotografije, kot so ulična, potovalna in poročna fotografija.

Vendar pa vam bo razumevanje razlik med obema vrstama objektivov in sposobnost reševanja izračunov »faktorja pridelka« resnično pomagalo, da se boste ločili od večine običajnih amaterskih fotografov. Tako kot pri večini umetniških oblik, ko dovolj dobro poznate pravila, se lahko naučite, kako jih upogniti, da ustvarite nekaj edinstvenega. Čeprav bom edinstvenost prepustil vam, vam bom danes pomagal razumeti več pravil.

Kakšna je razlika med APS-C in Full Frame?

APS-C in polni okvir se nanašata na velikost senzorja fotoaparata. Vendar to nima nobene zveze s številom slikovnih pik na senzorju. Tako kot večina stvari, povezanih s fotografijo, izrazi izvirajo iz časov, ko so fotoaparati uporabljali film in ne digitalnih senzorjev, ki jih uporablja večina današnjih fotoaparatov.

 • Fotoaparat polnega formata uporablja senzor, ki je enake velikosti kot tradicionalni 35 mm film. Meri 36 x 24 mm.
 • Senzor APS-C, ki ga najdemo v večini fotoaparatov DSLR in brezzrcalnih fotoaparatov, je nekoliko manjši. Meri 22 x 15 mm.

APS-C pomeni napredni foto sistem tipa C. To je vrsta formata slikovnega senzorja, ki se je prvič pojavil leta 1996 in dejansko ima tri različice, »H«, »C« in »P«. Pri čemer H pomeni visoko ločljivost, C klasično in P panoramo. Medtem ko je APS-C najpogostejši tip, vsi trije uporabljajo senzor manjše velikosti kot senzor polnega formata.

Ali profesionalni fotografi uporabljajo APS-C?

Tradicionalna pripoved je, da poklicni fotografi uporabljajo profesionalno opremo, tj. fotoaparate polnega formata in objektive. Čeprav to morda velja za najboljše fotografe na svetu, je tudi veliko profesionalnih fotografov, ki se odločajo za uporabo ohišij fotoaparatov in/ali objektivov APS-C.

Z napredkom tehnologije se je povečala tudi kakovost objektivov in fotoaparatov APS-C, ki fotografom omogočajo ustvarjanje visokokakovostnih slik ne glede na to, ali uporabljajo fotoaparate in objektive polnega formata ali ne. Predvsem je to vidno v situacijah, ko je lažja in manjša oprema ugodna, na primer pri fotografiranju dogodkov, ulic in potovanj.

Ali so objektivi APS-C obrezani?

Takoj, ko začnemo govoriti o APS-C in fotoaparatih in objektivih polnega formata, se začne pojavljati »cropped«. Sprva je lahko še posebej zmeden koncept, če si začneš razmišljati (meni je zagotovo vzelo nekaj časa), še posebej, ko začnemo delati izračune. Vendar ne skrbite, za vas imam kratek kramp.

Najprej pa je pomembno razumeti, da ko govorimo o obrezovanju in faktorju obrezovanja, ne govorimo posebej o lečah. Da, leče pridejo v poštev, vendar spet govorimo o velikosti slikovnega tipala.

Če pogledate svojo kamero in njene leče, boste opazili, da je leča okrogla, senzor pa pravokoten. To pomeni, da okrogla leča ustvari krožno sliko, pravokotni slikovni senzor pa zajame pravokotni del krožne slike. Je smiselno?

Ker je standardno tipalo polne velikosti 35 mm, bo fotoaparat s slikovnim senzorjem, ki je manjši od tega (tj. slikovni senzor APS-C), pokrival manjši del iste krožne slike, ki jo ustvari isti objektiv. To spremeni vidno polje in je odgovorno za izraz obrezovanje.

Čeprav to ne vpliva na globinsko ostrino, se zdi, da je povečana ali kot da je bila obrezana, ko jo primerjate s sliko, posneto s senzorjem polnega formata z enako zaslonko.

Kalkulator APS-C v polno sliko

Preden je digitalna fotografija prevzela svet fotografije, so skoraj vsi fotoaparati delovali s 35 mm filmom in stvari so bile odlične. Ko pa so digitalni fotoaparati postali vse bolj priljubljeni, so se fotografi nekoliko zataknili.

To je bilo zato, ker je večina digitalnih fotoaparatov uporabljala manjšo velikost tipala kot tradicionalne 35 mm filmske kamere. Ko so fotografi prešli na digitalno fotografijo, so opazili, da je vidno polje, ki ga vidimo skozi objektiv digitalnega fotoaparata, drugačno kot pri 35 mm filmski kameri. Ni bilo več 50 mm objektiva, ki bi jim omogočal 50 mm vidno polje. Namesto tega je bil le malo bolj povečan.

Da bi se temu izognili, so fotografi ustvarili tako imenovani faktor pridelka. Preprost izračun, ki vam omogoča, da ugotovite "35 mm enakovredno" vidno polje za vsako lečo, ko jo pritrdite na kamero z manjšo velikostjo tipala.

Večina kamer APS-C ima faktor obrezovanja med 1,3 in 1,8 in ga je enostavno izračunati s hitrim iskanjem po internetu in brez potrebe po matematiki. Potem morate le pomnožiti z goriščno razdaljo.

Na primer, 50 mm objektiv na fotoaparatu APS-C s faktorjem obrezovanja 1,5 - naredili bi 1,5 x 50, kar bi dalo 75. To pomeni, da bi vaš 50 mm objektiv prikazal enak pogled kot 75 mm objektiv na 35 mm slikovni senzor.

Za tiste, ki imajo zoom objektiv, lahko enakovredno goriščno razdaljo izračunate na enak način. Objektiv z zoomom 70–200 mm, ki se uporablja na senzorju 1,5x APS-C, vam torej zagotovi vidno polje, ki je enakovredno 105–300 mm na senzorju polne velikosti.

Objektiv polne velikosti na fotoaparatu APS-C

Objektiv polnega formata je bil očitno narejen za uporabo s fotoaparatom polnega formata, vendar ga lahko še vedno uporabljate na fotoaparatu APS-C? Najverjetneje ja. Čeprav vedno priporočam, da pri proizvajalcu in modelu preverite, ali sta združljiva, je ta kombinacija objektiva in ohišja fotoaparata običajna izbira za fotografe, ki šele začenjajo.

Prednosti

Objektiv polne velikosti na fotoaparatu APS-C ne spremeni globinske ostrine ali kakovosti slike, saj ju primarno določa leča sama. Edina pomembna stvar, ki se spreminja (kot sem že omenil), je vidno polje.

Pri uporabi objektiva polne velikosti s senzorjem APS-C je vidno polje zoženo. To pomeni, da lahko bolj enostavno fotografirate subjekte, ki so bolj oddaljeni. Če vas zanima fotografiranje divjih živali in športa, je pomembno upoštevati.

Slabosti

Pomembno je upoštevati, da so ti objektivi s polnim okvirjem običajno večji, težji in dražji od objektivov APS-C. Zato morda ni idealno, če ste obtičali s prostorom in težo, na primer med potovanjem. Poleg tega, če ste krajinski fotograf, vam ta kombinacija objektiva in ohišja ne bo omogočila zajemanja ultraširokokotnih posnetkov, manjša narava tipala APS-C pa bo obrezala del slike.

Objektivi APS-C na fotoaparatu polnega formata

Torej, če uporaba objektiva s polnim okvirjem na ohišju APS-C povzroči povečano sliko, je logično, da bi nasprotna kombinacija, objektiv APS-C na ohišju s polnim okvirjem, povzročila povečano sliko. To pomeni, da imate na koncu nekaj močnega vinjetiranja okoli zunanje strani slike. Obstaja pa nekaj fotoaparatov s polnim formatom, ki lahko samodejno zaznajo objektiv APS-C ali vam omogočajo, da ročno spremenite nastavitve, da obrežete sliko, tako da ne vidite vinjetiranja in slika zapolni okvir .

Fotoaparati Nikon, Sony in Pentax vam omogočajo združitev objektiva APS-C z ohišjem polnega okvirja. Po drugi strani pa ima Canon nekoliko drugačen nastavek, ki vam ne omogoča uporabe objektiva Canon APS-C na ohišju Canon full frame. Zanimivo je, da so nekateri objektivi APS-C treh strank še vedno združljivi s Canonovim ohišjem polnega okvirja.

Prednosti

Največja prednost uporabe objektiva APS-C s fotoaparatom polnega formata je, da so objektivi APS-C cenejši, a še vedno visoke kakovosti. Prav tako lahko dobro delujejo, če kamero uporabljate tudi za zajemanje video vsebin.

Slabosti

Uporaba objektiva APS-C na fotoaparatu polnega formata pomeni, da boste pri fotografiranju uporabili le del senzorja. To dejansko zmanjša ločljivost slike in lahko pomeni, da bo fotoaparat s 24 milijoni slikovnih pik morda omejen na ustvarjanje slik 10 milijonov slikovnih pik.

Tukaj je pogled Wolfa Amrija na razpravo o APS-C in polnem formatu:

Pretvorba vašega objektiva APS-C v objektiv polnega formata s telekonverterjem

Kot smo že omenili, boste, če uporabljate ohišje fotoaparata s polnim okvirjem in objektivom APS-C, verjetno pričakali veliko vinjetiranja. Vendar naložba v objektive polnega formata ali ohišje fotoaparata APS-C morda ne bo mogoča. Na srečo obstaja način, da svoj objektiv APS-C pretvorite v objektiv s polnim okvirjem, ne da bi vam bilo treba samo kupiti različico s polnim okvirjem. Uporabljate telekonverter (znan tudi kot podaljšek).

Telekonverter je majhen pripomoček, ki se prilega med ohišje fotoaparata in objektiv. Deluje tako, da poveča vse, kar je v središču druge leče, in tako pomaga premostiti vrzel med velikostjo senzorja APS-C in polnega okvirja. Telekonverterji so na voljo v različnih velikostih, vendar je pomembno, da preverite znamko in model svojega fotoaparata, saj niso vse fotoaparate združljive z vsemi telekonverterji.

Prednosti

Telekonverterji so odličen prijatelj za tiste, ki jim primanjkuje prostora in teže. 2-kratni telekonverter lahko spremeni vaš 100-400 mm zoom objektiv v 800 mm objektiv brez velikega povečanja teže in velikosti. Odlično, če se ukvarjate s fotografiranjem potovanj, ulic ali dogodkov. Pravzaprav postajajo telekonverterji vse pogostejši v športni fotografiji. Približati se dogajanju je včasih lahko težko, vendar še vedno potrebujete posnetke od blizu.

Tudi ti majhni dodatki ne bodo pokvarili denarja, kar je super, če iščete način za pretvorbo objektiva APS-C v objektiv polnega formata. Izberite telekonverter z enakim faktorjem obrezovanja kot vaš fotoaparat in se poslovite od svojega vinjetiranja.

Slabosti

Na žalost telekonverterji ne samo povečajo slike, ampak lahko povečajo tudi vse kromatske aberacije in druge neželene lastnosti, ki vam jih namenski objektiv ne bi dal.

Največja slabost telekonverterjev pa je, da povzročijo zmanjšanje svetlobe in s tem zmanjšanje najširše zaslonke, ki vam je na voljo. To lahko povzroči tudi počasnejše samodejno ostrenje in povečano tresenje fotoaparata. Torej, če nameravate snemati v slabih svetlobnih pogojih, telekonverter morda ni najboljša možnost.

Oglejte si nekaj telepretvornikov tukaj.

Pretvorba vašega objektiva polne velikosti v APS-C s pospeševalnikom hitrosti (telekompresor)

Objektivi Speedbooster (znani tudi kot telekompresorji ali reduktorji žarišča) so majhni objektivi, ki omogočajo uporabo objektivov s polnim okvirjem s fotoaparati APS-C brez izgube slike. V bistvu vam omogoča, da imate na fotoaparatu APS-C vidno polje s polnim okvirjem.

To vrsto leče je najlažje razumeti po tem, da je nasprotje telekonverterske leče. Objektiv zmanjša goriščno razdaljo, kar ima nato domino učinek F-števila leče. Torej, ko namestite to in svojo lečo polnega formata na fotoaparat APS-C, v bistvu kondenzirate vso svetlobo na tipalo, kar vam omogoča pogled polnega formata.

Prednosti

Ojačevalci hitrosti pomagajo ustvariti opazno ostrejšo sliko, povečati svetlobni kraj in zmanjšati globinsko ostrino. To je super za portretno fotografijo.

Slabosti

Na žalost večina leč za pospeševanje hitrosti nima samodejnega ostrenja, na kar se boste morda morali navaditi. Tako kot pri telepretvorniškem objektivu tudi tu pride do padca ločljivosti okoli robov slike pri večjih zaslonkah, čeprav je središče še vedno ostro.

Tukaj je nekaj pospeševalcev hitrosti, ki jih lahko kupite.

Upam, da vam je ta članek razjasnil temo APS-C in objektivov polnega formata.

Kliknite naslednjo povezavo za članek o APS-C v primerjavi s fotoaparati polnega formata.


 1. Nasveti za Ob Sports Photos
 2. Kako odkriti Miniature Spy Kamere
 3. Kako vedeti ČeNiMH baterije je dobro
 4. Kako uporabljati Smart Media kartice
 5. DIY Home Security Z mobitel Alert
 6. Bogen 724B Specifikacije
 7. Kako Pick Good DSLR objektiv