1. kamere
 2. Car Audio & Electronics
 3. Domači glasbeni sistem
 4. Osebni avdio
 5. televizorji
 6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> Car Audio & Electronics >> Avtomobilski zvočniki in Nizkotonci

Razumevanje specifikacij – ocene moči ojačevalnika

Dobrodošli v naši novi seriji o razumevanju specifikacij izdelkov. Naš cilj v teh člankih je, da vam pomagamo razumeti, kaj pomenijo ocene moči ojačevalnika, ko začnete primerjati rešitve. Ne bomo samo razložili, katere številke so dobre, ampak bomo vključili podroben opis, kaj vsaka specifikacija pomeni, kako se meri in kako vpliva na to, kar slišite ali doživite. Za začetek serije si poglejmo ojačevalnike. To temo smo izbrali, ker se ljudje pri nakupovanju bolj osredotočajo na specifikacije ojačevalnika kot kar koli drugega.

Zakaj vaš avtomobilski avdio sistem potrebuje napajanje

Brez dvoma je najbolj priljubljena specifikacija, na katero potrošniki gledajo pri nakupu avtomobilskega avdio ojačevalnika, njegova moč. Ojačevalnik vzame majhen signal iz vaše izvorne enote in mu poveča napetost in tok za pogon zvočnika z nizko impedanco. Na kratko, več moči kot imate, glasneje lahko predvajate avtoradio, preden se signal, ki gre v zvočnike, popači. Meja potrebne moči je določena s specifikacijami ravnanja z močjo zvočnikov v vozilu, njihovimi mejami giba stožca in njihovimi značilnostmi popačenja. Te omejitve si bomo ogledali v prihodnjem članku o specifikacijah zvočnikov.

Kako merimo moč

Ko je ojačevalnik nastavljen v laboratoriju za merjenje moči, je običajno povezan z napajalnikom in nizom bremenskih uporov. Številni proizvajalci uporabljajo preskusno opremo podjetij, kot je Audio Precision, za merjenje značilnosti popačenja izhodnega signala, da določijo točko, na kateri bi slišali popačenje.

Consumer Technology Association (prej Consumer Electronics Association) je vzpostavilo standard za merjenje moči in razmerja med signalom in šumom avtomobilskih avdio ojačevalnikov, imenovan CTA-2006-B (prej CEA-2006-B). Specifikacija navaja, da je treba meritve moči opraviti z ojačevalnikom, ki se napaja z napetostjo 14,4 voltov, meritev pa se izvaja pri določeni obremenitvi (običajno 4 ohme) z največ 1 odstotkom skupnega harmoničnega popačenja in šuma v celotnem pasovno širino ojačevalnika.

Laično povedano, mora ojačevalnik enako dobro proizvajati nizke tone kot visokofrekvenčne informacije in določeno nazivno moč ne more vsebovati velikih količin popačenja. Čeprav je ocena 14,4 V nekoliko visoka, vzpostavlja enake konkurenčne pogoje, iz katerih lahko potrošniki primerjajo rezultate.

Več podjetij vključuje dodatne meritve moči, da poudarijo različne značilnosti in zmogljivosti svojih izdelkov. JL Audio, na primer, vključuje ocene izhodne moči, testirane pri 12,5 voltov. Rockford Fosgate vključuje dinamične ocene moči, pridobljene s standardom IHF-202. V bistvu dinamična ocena moči prikazuje rezervno zmogljivost ojačevalnika za napajanje prehodnih signalov, ki ne trajajo več kot 20 milisekund.

Ali nekateri proizvajalci goljufajo?

Če ne vidite logotipa CTA-2006, povezanega z izdelkom, o katerem razmišljate, obstaja več načinov, da številke morda niso neposredno primerljive z drugimi možnostmi. Eden preprostih načinov za napihovanje številk je povečanje napajalne napetosti ojačevalnika. Odvisno od zasnove napajalnika ojačevalnika bi lahko vsak dodatni volt, dobavljen temu napajalniku, teoretično povečal izhod ojačevalnika za približno 0,6 dB. To bi bilo tako, kot da bi 100-vatni ojačevalnik zmogel približno 115 vatov.

Če ne navedete ocene popačenja, je še en odličen način za lažiranje številk. Večina ojačevalnikov razreda AB lahko proizvede 60 do 70 odstotkov več kot njihov 1 odstotek nazivne moči, če so močno potisnjeni v striženje. Seveda glasba ne zveni več kot glasba in tvegate, da boste poškodovali zvočnike, ker so bili prenapeti.

Nazadnje, nekateri ojačevalniki imajo težave s proizvodnjo moči na skrajnih koncih frekvenčnega spektra. Da bi bil skladen s specifikacijo, mora ojačevalnik dosegati nazivno moč pri 20 Hz do 20 kHz ali kateri koli zgornji meji zasnove.

Ali so nazivne moči ojačevalnika res pomembne?

Če kupujete ojačevalnik, vam ocena moči nič ne pove o kakovosti enega ojačevalnika v primerjavi z drugim . Za pogon visokotonskih zvočnikov ne potrebujete 100 vatov in zagotovo ne boste zadovoljni s 25-vatnim ojačevalnikom, ki poganja nizkotonec v vašem avtomobilu.

Ko primerjate ojačevalnike, ne spravite spodnjic v vozel zaradi nekaj vatov. To velja posebej za ojačevalnike, ki so priloženi rojstnim listom (dokumentacija, ki navaja zmožnosti proizvodnje električne energije določenega ojačevalnika). Ne slišite razlike med ojačevalnikom, ki ima 300 vatov, in tistim, ki daje 305 vatov. Ta razlika bi bila zgolj 0,07 decibela. Slišali boste razliko med ojačevalnikom nizkotonskega zvočnika, ki proizvede 100 vatov, in tistim, ki lahko zagotovi 300 vatov.

Tukaj bomo dodali opombo o tem, "kako stvari delujejo". Če želite povečati izhod vašega avdio sistema za 3 dB, potrebujete ojačevalnik, ki lahko proizvede dvakrat večjo moč. Torej, če želite preiti z 90 dB v vašem avtomobilu, potrebujete dvakrat več moči iz ojačevalnika, da zvišate glasnost na 93 dB, in dvakrat več, da dosežete 96 dB.

Nakup avtomobilskega avdio ojačevalnika

Ko je čas za nakup avtomobilskega avdio ojačevalnika, ki bo vašim zvočnikom zagotovil več moči, obiščite lokalno trgovino z avtomobilskimi stereo napravami in se pogovorite z enim od njihovih strokovnjakov za izdelke. Pomagajo vam lahko ugotoviti, koliko moči je primerno za sistem, ki ga imate v mislih, in izberete ojačevalnik, ki zveni odlično in ustreza vašemu proračunu.


 1. Kaj lahko Gel elektroforeza lahko uporablja za ?
 2. Koliko tehta avtomobilski nizkotonec? (S 50 primeri)
 3. Različne vrste Poroštvo trgovinah
 4. Kako Destroy Avtozvočniki
 5. Kako narediti pasovni prenosni zvočnik polje
 6. Ali avtomobilski ojačevalnik vpliva na kakovost zvoka?
 7. Kako Wire 16 Ohm Zvočniki 8 Ohm