1. kamere
  2. Car Audio & Electronics
  3. Domači glasbeni sistem
  4. Osebni avdio
  5. televizorji
  6. Pametni dom
  >> Elektronske tehnologije Online >  >> Car Audio & Electronics >> Avtomobilski zvočniki in Nizkotonci

Kaj je stereo slikanje in kako se to doseže v vozilu?

Če se pogovarjate z nekom, ki je resnično navdušen nad natančnostjo svojega zvočnega sistema, potem izrazi, kot so tonsko ravnovesje, zvočna kulisa in stereo slike bodo zagotovo del razprave. Vsak od teh izrazov opisuje drugačen vidik, kako vaš avdio sistem reproducira glasbo. Da bi bila izkušnja poslušanja resnično čarobna, mora biti vsak element realističen. Oglejmo si podrobneje stereo slike.

Kaj slišite na nastopu v živo

Poslušanje skupine v majhnem klubu se zelo razlikuje od nastopa na stadionu ali v zunanjem okolju. Ko nastop zahteva veliko ojačanja, mora oseba za mešalno konzolo določiti, od kod prihajajo zvoki posameznega izvajalca. V večini primerov sta dva velika niza zvočnikov, po eden na vsaki strani odra. Če se tonski tehnik odloči, da mora zvok kitarista na levi strani odra izvirati predvsem iz levih zvočnikov, zvok basista na nasprotni strani odra pa iz desnih zvočnikov, bo nekaj občutek realizma za predstavo. Če je vse zmešano v mono, tako da je glasba čim bolj glasna, bo morda zvenelo odlično, vendar samo po zvoku ne boste mogli razbrati, kje je vsak izvajalec na odru.

Pri majhnem nastopu v živo, še posebej pri minimalnem ojačanju, so za to, kar slišite, odgovorni inštrumenti sami. Zbor ali orkester sta odlična primera neojačenih nastopov. Naj vas stereotip o "fancy glasbi" ne zavede; vsaka glasbena zvrst, razen morda plesa in EDM, ima možnosti za žive, akustične nastope. Kako se izkušnja poslušanja razlikuje?

Pri akustični izvedbi zvok, ki ga slišite iz vsakega instrumenta, izvira iz instrumenta. Zvok je lahko zvok kitare, pokončnega basa ali kompleta bobnov. Bobni so odličen primer. V večini konfiguracij sta high hat in mali boben na levi strani bobnarja, ride činela in talni tom pa na desni. Majhni in srednji tomovi ter bas boben so običajno centralizirani. Če poslušate bobnarja, lahko vidite in slišite vsako činelo in boben, ko igra.

Uvod v "Money for Nothing" skupine Dire Straits je odličen primer kompleta bobnov, posnetega v stereo tehniki. Morda je velikost kompleta nekoliko velika glede na preostali nastop, vendar lahko zagotovo dobite občutek, kje je vsak boben ali činela na zvočnem odru drug glede na drugega. Možnost izbire položaja vsakega instrumenta v okolju za poslušanje je znana kot stereo slikanje.

Lokacije za odlično stereo sliko

Nadenite si komplet slušalk in poslušajte svoje najljubše posnetke. Ne glede na to, ali gre za nastop v živo ali računalniško ustvarjene učinke v najnovejši pop glasbi, ima uporaba različnih količin informacij v levem in desnem kanalu učinek postavitve zvokov na različne lokacije od leve proti desni. Mnogi avdiofili si prizadevajo izpopolniti natančnost, s katero njihovi zvočni sistemi reproducirajo in osredotočajo zvoke na zvočno kuliso. Zvočni sistem z odličnimi slikami bo lahko zelo natančno izoliral instrumente in izvajalce. Ko ima sistem odlično sliko, je vsak zvok pogosto opisan tako, da ima občutek prostora okoli sebe. Ta prostor ločuje en zvok od drugega.

Stereo slikanje v vašem vozilu

Ko gre za ustvarjanje odlične stereo slike v avtomobilu, je treba obravnavati več pomembnih izzivov. Najprej in predvsem, brez določene količine obdelave signala bo voznik slišal zvočnike na levi strani vozila pred zvočniki na desni, preprosto zaradi svoje bližine. Iz istega razloga bodo ti zvočniki videti glasnejši. Te težave opustošijo našo sposobnost ustvarjanja realistične zvočne kulise in natančne slike. Katere rešitve so torej na voljo?

Z uporabo digitalnega signalnega procesorja (DSP) lahko vaš inštalater uporabi zakasnitev za zvočnike, ki so najbližje poslušalcu, tako da zvok vsakega zvočnika v vozilu istočasno pride do mesta poslušanja. Podobno lahko inštalater ali sprejemnik zmanjša izhodno raven teh zvočnikov, tako da imajo vsi zvočniki enako relativno glasnost na položaju poslušanja. Zdaj bodo zvoki, ki so enaki v obeh kanalih, prihajali z mesta med zvočnikoma in vse bo lepo porazdeljeno po zvočnem odru.

Kako je mogoče izboljšati slikanje?

Če iščete neverjetno realističnost in natančnost, je naslednji korak uporaba izravnave za vsak kanal sistema, tako da slišimo enako količino informacij iz levega in desnega zvočnika. Ko bodo zvoki pravilno izvedeni, bodo postali bolj osredotočeni na zvočno kuliso in videti bodo bolj stabilni. Rezultat je impresiven in vzbuja strahospoštovanje.

Ali obstajajo kakšne pomanjkljivosti pri uglaševanju DSP?

Zgoraj opisani postopek se imenuje »nastavitev enega sedeža«. Ta konfiguracija pomeni, da je vsak zvočnik v sistemu optimiziran za en sedež v avtomobilu ali tovornjaku. Če sedite na sovoznikovem sedežu, bo tonsko ravnovesje povprečno in zdi se, da ves zvok prihaja iz skrajnega desnega zvočnika. Ali obstaja rešitev? No, v času pisanja res ne. Ampak, zelo kmalu bo. Več podjetij ima procesorje signalov, ki bodo kmalu na trgu in vključujejo mešalnik za pospeševanje. Ti procesorji analizirajo vsebino v stereo posnetku in nato oddajajo levi, srednji in desni signal, ki lahko natančno postavi zvoke za voznika in sopotnika v vozilu. Uporaba upmixerja zahteva, da ima vozilo sredinski kanal, postopek uglaševanja pa je precej drugačen, da ti sistemi delujejo. Rezultat tega je, da lahko vsi v avtu uživajo v realistični izkušnji poslušanja s katerega koli sedeža, tudi zadaj.

Doživite svojo glasbo z osupljivimi podrobnostmi

Če še niste slišali za avtomobilski avdio sistem z odličnim slikanjem in uprizoritvijo, obiščite svojega lokalnega prodajalca mobilnih dodatkov še danes in prosite za predstavitev. Večina trgovin ima predstavitveno vozilo ali dve, ki sta nastavljeni, da vam pokažeta, kaj ponujata. Ko boste slišali avto z neverjetno sliko, boste želeli, da bo tudi vaš zvočni sistem enak. Vprašajte prodajno ekipo, katere možnosti so na voljo za vaše vozilo.


  1. Kaj je Blu - Ray in kako se razlikuje ?
  2. Kako izboljšati Home stereo zvokom
  3. Kako povezati moj prostorskega zvoka na moj TV
  4. Kako ustanoviti Stereo Komponente
  5. Kako Pretvarjanje stereo gramofon z USB